The Times: Ο Μητσοτάκης έτοιμος να προσφέρει Ελληνικούς θησαυρούς σαν αντάλλαγμα για να επιστραφούν τα Ελγίνεια Μάρμαρα!

Η Ελλάδα προσφέρει στη Βρετανία το Χάλκινο Αρτεμίσιο και τη χρυσή μάσκα του Αγαμέμνονα σε μια συμφωνία για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες έχουν συζητήσει την πρόταση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο Έλληνας πρωθυπουργός, έθεσε το θέμα στον Μπόρις Τζόνσον.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια έκθεση του Χάλκινου Αρτεμισίου, ενός κοίλου αγάλματος του Δία ή του Ποσειδώνα και της Μάσκας του Αγαμέμνονα, θα προσέλκυε το ενδιαφέρον σε μια κλίμακα που παρατηρήθηκε τελευταία φορά όταν ο Στρατός από τερακότα δανείστηκε στο Βρετανικό Μουσείο το 2007.

Τα μάρμαρα, που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, ήταν αρχικά μέρος του Παρθενώνα. Ο Μητσοτάκης είπε στο ITV ότι τα μάρμαρα «είναι εδώ γιατί τα έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν».

Μπόρις Τζόνσον: Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι «θέμα του Βρετανικού Μουσείου»

Ο Μπόρις Τζόνσον, παρά το γεγονός ότι είπε στον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κατανοεί την «δύναμη των συναισθημάτων» στην Ελλάδα για το θέμα, απομακρύνεται από την ευθύνη της βρετανικής κυβέρνησης στην 200χρονη διαμάχη.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτό το ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη δύναμη της εταιρικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας».

Η στάση φάνηκε να αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από τον κ. Τζόνσον, ο οποίος μόλις τον Μάρτιο είπε ότι ήταν «μακροχρόνια θέση» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι τα γλυπτά «αγοράστηκαν νόμιμα» από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Λόρδο Έλγιν, στις αρχές της 19ης αιώνα και ήταν πλέον «νόμιμα ιδιοκτησία» των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο επίσημος εκπρόσωπος του κ. Τζόνσον είχε πει ότι η κατοχή των γλυπτών ήταν «καθαρά για το μουσείο» και «όχι για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι 17 φιγούρες ελήφθησαν από το επιτελείο του Λόρδου Έλγιν πριν από περίπου 200 χρόνια και αποτέλεσαν αντικείμενο μακράς διαμάχης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «έκλεψαν» από την Αθήνα. Πριν από την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης είπε στην Daily Telegraph: «Ανήκουν στο Μουσείο της Ακρόπολης και πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά αυτό το θέμα».

Πριν συναντήσει τον κ. Τζόνσον, είχε επίσης εγείρει την προοπτική να δανείσει άλλους θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα για τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Περιγράφοντας τη θέση του επί της διαμάχης, ο ιστότοπος του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι η μεταφορά των γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν στην Αγγλία έγινε «με πλήρη γνώση και άδεια των νομικών αρχών της εποχής τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο».

Προσθέτει: «Η πολιτική των διαχειριστών και η προθυμία τους να εξετάσουν τα δάνεια προς την Αθήνα έχει γίνει σαφής στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δανεισμού ή να αναγνωρίσουν την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα από τους διαχειριστές.

«Αυτό έχει κάνει ουσιαστικά αδύνατη οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση για το θέμα».

Τα γλυπτά του Παρθενώνα κατασκευάστηκαν μεταξύ 447 π.Χ. και 432 π.Χ. και διακοσμούσαν τον Παρθενώνα στην Ακρόπολη της Αθήνας.

Ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε περίπου τα μισά από τα εναπομείναντα γλυπτά από τα ερείπια του Παρθενώνα μεταξύ 1801 και 1805, πριν εισέλθουν στο Βρετανικό Μουσείο.

Πηγή: thetimes.co.uk, news.sky.com

Exit mobile version