Τεράστια καθυστέρηση πλοίων στο μεγαλύτερο λιμάνι στη Μ. Βρετανία! Φόβοι ενόψει Χριστουγέννων

Το πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μεγάλη κίνηση λόγω έλλειψης οδηγών.

Το λιμάνι του Felixstowe χειρίζεται σχεδόν το 40% όλων των εμπορευματοκιβωτίων που αποστέλλονται από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται τις επιπτώσεις της συμφόρησης.

Το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης συμφόρησης φορτίου, αλλά ενδέχεται να αρχίσει να στρέφει τα εισερχόμενα πλοία εάν το πρόβλημα επιμένει.

Το λιμάνι του Felixstowe, το οποίο μεταφέρει σχεδόν το 40% όλων των εμπορευματοκιβωτίων που αποστέλλονται από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετωπίζει τεράστια καθυστέρηση πλοίων καθώς η τοποθεσία πλησιάζει την πιο πολυσύχναστη εποχή του χρόνου: την περίοδο των διακοπών.

Σύμφωνα με το ITV, το μέσο εμπορευματοκιβώτιο αποστολής που φτάνει στο λιμάνι ξοδεύει επί του παρόντος περισσότερες από εννέα ημέρες – δύο φορές το μέσο όρο “παραμονής” του 2020 – καθισμένος στο Felixstowe.

Το logjam οφείλεται εν μέρει, λόγω έλλειψης οδηγών για τη λειτουργία βαρέων οχημάτων, γνωστά ως οδηγοί HGV , ανέφερε η πύλη. Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση του λιμανιού εργάζεται για να διευκολύνει την κυκλοφορία, αλλά θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση στα εισερχόμενα σκάφη εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται.

Η έλλειψη οδηγού HGV οδήγησε σε σημαντική μείωση των εκφορτώσεων και επαναφορτώσεων πλοίων και συνεπάγεται τη συλλογή λιγότερων εμπορευματοκιβωτίων. Οι μεταφορείς στο λιμάνι είπαν στο ITV ότι οι συλλογές τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 15% έως 20%, αφήνοντας μεταξύ 5.000 και 7.500 κοντέινερ στοιβασμένα στο λιμάνι.

Ως αποτέλεσμα, η θύρα έχει ξεπεράσει την “κενή χωρητικότητα αποθήκευσης” και έχει σχεδόν 50.000 άδεια δοχεία στο χώρο, σύμφωνα με την πρίζα.

Τα μεγάλα εμπορικά σήματα έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από τη συμφόρηση, με το ΙΚΕΑ να λέει στην ITV ότι έχει αντιμετωπίσει “κάποιες προκλήσεις στην επιστροφή των εμπορευματοκιβωτίων” στο λιμάνι, αλλά μέχρι στιγμής έχει δει “ελάχιστο αντίκτυπο”. Ο γίγαντας επίπλων δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Insider για σχόλιο.

Η Nestle και η General Foods είπαν επίσης στην πρίζα ότι έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της έλλειψης. 

Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες είχαν ήδη κενά εμπορευματοκιβώτια που ανακατευθύνθηκαν σε άλλα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την ITV, συμπεριλαμβανομένων των Maersk, Evergreen Marine Corp και CCMA-CGM. Αλλά τα επίπεδα όγκου εισαγωγών εξακολουθούν να αυξάνονται και το λιμάνι φέρεται να έχει πει στους πελάτες ότι είναι “σε χωρητικότητα. 

Η κυκλοφορία έρχεται καθώς τα λιμάνια στην Καλιφόρνια αντιμετωπίζουν παρόμοια μπλοκαρίσματα ρεκόρ. Τον περασμένο μήνα, 56 φορτηγά πλοία είχαν κολλήσει σε άγκυρα ή σε παρασυρόμενες περιοχές στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς. 

Πηγή: businessinsider.com

Exit mobile version