Ξεκίνησαν εργασίες επέκτασης του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Έβρου. Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα (Video)

Αναστάτωση επικράτησε την Πέμπτη 13/01 το πρωί στο χωριό Φυλάκιο του Έβρου καθώς έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα μηχανήματα στο ΚΥΤ Φυλακίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διαφημίζει την επέκταση ως «αναβάθμιση», ενώ να σημειώσουμε ότι αφορούν εργασίες στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) που στην ουσία βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο Έβρου.

Οι εργασίες στο Φυλάκιο χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Η επέκτασης των εγκαταστάσεων θα υλοποιηθεί σε έκταση 33 στρεμμάτων και έχει προϋπολογισμό περίπου 18 εκ. ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Μπλόκο με τα οχήματά τους στη μεταφορά μηχανημάτων
Ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού Χρήστος Τυρμπάκης ο οποίος χθες πρώτος αντιλήφθηκε την κινητικότητα απεύθυνε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να συγκεντρωθούν στο σημείο προκειμένου να μπλοκάρουν τις ενέργειες.

Οι κάτοικοι του χωριού και της γύρω περιοχής οι οποίοι έφθασαν στο σημείο με τα οχήματα τους έκλεισαν τον δρόμο και εμπόδισαν την εκφόρτωση σκαπτικού μηχανήματος της εταιρείας που ανέβαλε το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων στον χώρο. Η ένταση και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ήταν έντονη σε αρκετά μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας 

«Εμείς όλο το 24ωρο θα είμαστε εδώ, δεν πάει να βρέχει και να χιονίζει» ανέφερε ο κος Τυρμπάκης στο Ράδιο Έβρος και τον Νίκο Πατούνα και τόνισε μεταξύ άλλων «έχει πει ένα νούμερο ο κος Μηταράκης και το φοβάμαι πάρα πολύ». Καθιστική διαμαρτυρία από κατοίκους

Ο χαμός που επικρατούσε στο Φυλάκιο του Έβρου έγινε ακόμα πιο έντονος όταν κάτοικοι αποφάσισαν να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία για να μην γίνει η επέκταση του ΚΥΤ.

Σε σχετικό βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται κάτοικοι να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και άτομα (πιθανόν αστυνομικοί) να σηκώνουν τον πρόεδρο της κοινότητας του χωριού Χρήστο Τυρμπάκη. Να σημειωθεί πως γύρω στις 14:30 χθες κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο o κος Τυρμπάκης, ο οποίος από το πρωί βρισκόταν έξω από τη δομή και προσπαθούσε να μην επιτρέψει την είσοδο μηχανημάτων. 

Σήμερα υπάρχει μία μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή όπου ήδη έχουν μαζευτεί 4 κλούβες των ΜΑΤ. Ο πρόεδρος του Φυλακίου παρακαλεί τους πολίτες για μία ήρεμη διαμαρτυρία.

Exit mobile version