Υποχρεωτικός εμβολιασμός για άνω τους 60! Πρόστιμα σε όσους δεν κάνουν εμβόλιο.

Ανακοινώσεις για νέα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων έκανε μόλις ο Πρωθυπουργός!

Αποφασίστηκε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών ειναι υποχρεωμένοι σε εμβολιασμό εως τις 16 Ιανουαρίου με την πρώτη δόση και αυτό αποφασίστηκε γιατί οι ανω των 60 έχουν το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών.

Οι πολίτες που δεν θα κάνουν το εμβόλιο θα έχουν κάθε μήνα πρόστιμο αξίας 100€. Το διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και με νόμο θα συγκεντρώνεται σε ειδικό ταμείο και θα διατίθεται στις δομές υγείας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 520.000 άτομα άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και αυτοί κινδυνεύουν ιδιαίτερα και ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για το ΕΣΥ, που βρίσκεται εδώ και καιρό στα όρια του.

“Η νέα μετάλλαξη μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια ιδίως όσο βρίσκει έδαφς μεταξύ των ανεμβολίαστων”, τόνισε στο υπουργικό ο κ. Μητσοτάκης.

“Η μετάλλαξη θα έρθει και στην Ελλαδα” εκτίμησε και υπογράμμισε ότι: “Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο”.

Επισήμανε όμως ότι κυρίως οι άνω των 60 νοσηλεύονται. Ανέφερε ότι στην Πορτογαλία όπου το ποσοστό εμβολιασμού για τους άνω των 60 είναι στο 98% οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες. Αντίθετα στην Ελλαδα το ποσοστό εμβολαισμού κινείται ακόμη στο 83%. Συνεπώς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αυτοί οι πολίτες πρέπει πρώτοι να προστατευθούν, ενώ επιπλέον αυτοί επιβαρύνουν την κατάσταση στο ΕΣΥ.

“Δεν ειναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι αν και η απόφαση του δεν είναι τιμωρία αλλά προστασία και αν και πρόσκαιρα θα δυσαρεστήσει κάποιους θα σώσει ζωές.

Ταυτόχρονα από 6 ως 12 Δεκέμβριου η πολιτεία θα διαθέσει δωρεάν σελφ τεστ σε κάθε ενήλικο πολίτη. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι μετρα προτροπής – δίκαια και όχι καταστολής

Exit mobile version