Τι ακριβώς συμβαίνει στον τομέα της ανακύκλωσης; Γιατί διακόπηκε το ΔΣ του ΕΟΑΝ από την αστυνομία;

Η ύπαρξη  τόσων πολλών καταστροφών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί προβληματισμό. Παράλληλα, παρατηρείται ένα «μοτίβο», καθώς σχεδόν όλες ξεκινούν τις νυχτερινές ώρες, όταν δηλαδή ο καπνός δεν είναι ορατός, σημειώνουν όσοι βρίσκουν υπερβολική τη σύμπτωση.

Δέκα -τουλάχιστον- πυρκαγιές καταγράφονται τον τελευταίο χρόνο με την τελευταία να καταγράφεται την Παρασκευή 3/9/2021 σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στις Αχαρνές.

Αναλυτικά:

Τα αίτια της πρόσφατης πυρκαγιάς όπως και όλων των καταστροφών ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Όμως η ύπαρξη  τόσων πολλών καταστροφών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιουργεί προβληματισμό. Παράλληλα, παρατηρείται ένα «μοτίβο», καθώς σχεδόν όλες ξεκινούν τις νυχτερινές ώρες, όταν δηλαδή ο καπνός δεν είναι ορατός, σημειώνουν όσοι βρίσκουν υπερβολική τη σύμπτωση.

Η λειτουργία των μονάδων ανακύκλωσης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία δεν δημιουργεί μεγάλες αδειοδοτικές απαιτήσεις αλλά οι  επιχειρήσεις θεωρούνται μέσης όχλησης και αρκούνται στη συμμόρφωση με τις «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις». Είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο ελέγχονται στη συνέχεια.

Εξάλλου, οι συνθήκες αποθήκευσης και πυρασφάλειας είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες. Οι πυρκαγιές αποδεικνύουν πλημμελή τήρηση μέτρων ασφαλείας, επικίνδυνη αποθήκευση οικιακών αποβλήτων δίπλα σε βιομηχανικά ή άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.

«ΒΙΑΙΗ» ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΟΑΝ ΜΕ ΕΦΟΔΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ (ΦΩΤΟ)

Διακόπηκε βίαια με την είσοδο αστυνομικών οργάνων η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανανακύκλωσης για την παρουσίαση, συζήτηση και αξιολόγηση του νέου 6ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΑΝ.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Υπήρξε καταγγελία στην ΓΑΔΑ σύμφωνα με  την οποία βρισκόταν σε εξέλιξη συμβάν στην έδρα του ΕΟΑΝ επί της οδού Πατησίων. Παράλληλα με την εμφάνιση των αστυνομικών οργάνων, ο Γενικός Διευθυντής της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης υπεδείκνυε ονομαστικά στους αστυνομικούς μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ για να προσαχθούν ενόψει μιας μήνυσης που θα έκανε.

» Προφανώς και Συμβάν δεν υπήρχε. Καμία  προσαγωγή δεν πραγματοποιήθηκε και οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν. Αποτέλεσμα αυτού  ήταν να διακοπεί το Διοικητικό Συμβούλιο.Το ερώτημα που προκύπτει: Υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν τη συζήτηση για τα αποτελέσματα και τον σχεδιασμό της ανακύκλωσης; Υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν για τη συζήτηση σχετικά με την διαφάνεια στον τρόπο που διανέμεται ο κοινωνικός πόρος της ανακύκλωσης;

» Είναι καθήκον όλων μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις  επίτευξης των στόχων της ανακύκλωσης και δε θα είναι εκτεθειμένη σε οικονομικές κυρώσεις και ταυτόχρονα ότι οι πολίτες απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο ανακύκλωσης με ισχυρό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Exit mobile version