Σωρός δεξαμενόπλοιων στην έξοδο της Μαύρης Θάλασσας. Οι απαιτήσεις της Τουρκίας

Οι τουρκικές αρχές απαιτούν επιπλέον δηλώσεις από τους ασφαλιστές, αλλά οι δυτικές ομάδες κάλυψης δεν θέλουν να συμμορφωθούν.

Ένα μποτιλιάρισμα δεξαμενόπλοιων πετρελαίου έχει συσσωρευτεί μπροστά από τα στενά του Βοσπόρου της Τουρκίας χάρη στις νέες απαιτήσεις της Άγκυρας για το ασφαλιστικό χαρτί – ένα αρνητικό αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά του ρωσικού θαλάσσιου αργού που τέθηκαν σε ισχύ αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια ντουζίνα από τα δεξαμενόπλοια που παρατάσσονται στη βασική διαδρομή μεταφοράς που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο μεταφέρουν αργό από το Καζακστάν και όχι από τη Ρωσία, δήλωσε ο Viktor Katona, επικεφαλής αναλυτής αργού στην εταιρεία πληροφοριών Kpler.

«Τα ρωσικά φορτία φαινομενικά δεν έχουν πρόβλημα, χθες τρία δεξαμενόπλοια με ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα δεν είχαν πρόβλημα να περάσουν από το στενό», είπε.

Το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, η ναυτιλιακή αρχή και η αποστολή στην ΕΕ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Τα μέλη της ΕΕ, καθώς και οι χώρες της G7 και η Αυστραλία, συμφώνησαν να επιβάλουν όριο τιμής 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό αργό από τη Δευτέρα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι χώρες απαγορεύουν στις ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αποστολές ρωσικού πετρελαίου σε χώρες εκτός ΕΕ, εάν πωληθεί πάνω από το ανώτατο όριο τιμής. Η ΕΕ επέβαλε επίσης τη δική της απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού θαλάσσιου αργού.

Στόχος είναι να μειωθούν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο και να υπονομευθεί η ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς να διαταράσσονται οι παγκόσμιες ροές πετρελαίου.

Η Τουρκία δεν έχει ενταχθεί στην ασφαλιστική απαγόρευση της G7 και εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο.

Τουρκία και Γραφειοκρατία

Από τις 2 Δεκεμβρίου, η Άγκυρα άρχισε να απαιτεί από τους ασφαλιστές να επιβεβαιώσουν ότι τα πλοία θα παραμείνουν πλήρως καλυμμένα καθώς διέσχιζαν τον Βόσπορο, τα τουρκικά ύδατα, τα λιμάνια ή τους τερματικούς σταθμούς — ακόμα κι αν διαπιστωθεί ότι τα πλοία παραβιάζουν τις νέες κυρώσεις.

Δεδομένου του κινδύνου «καταστροφικών συνεπειών για τη χώρα μας, τα περιουσιακά μας στοιχεία και τον λαό μας σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος κατά τη διέλευση από τα τουρκικά στενά πλοίων που μεταφέρουν ιδιαίτερα φορτία όπως προϊόντα αργού πετρελαίου απαιτείται απολύτως από εμάς να επιβεβαιώσουμε κατά κάποιο τρόπο ότι η ασφάλιση P&I εξακολουθεί να είναι έγκυρη και πλήρης», έγραψε η τουρκική κυβέρνηση σε επιστολή της στις 16 Νοεμβρίου προς την ΕΕ και μια σειρά από ναυτιλιακές ενώσεις, οι οποίες εξέθεταν την πολιτική πριν τεθεί σε ισχύ.

Όμως ο Διεθνής Όμιλος P&I Clubs είπε ότι οι σύλλογοι του «δεν μπορούν και δεν πρέπει» να παράσχουν μια τέτοια άνευ όρων εγγυητική επιστολή, καθώς κάτι τέτοιο θα εκθέσει «το Σύλλογο σε παραβίαση κυρώσεων βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ και ως εκ τούτου οι Σύλλογοι δεν μπορούν συμμορφωθεί με το αίτημα της Τουρκικής Αρχής».

Ως αποτέλεσμα, τα πετρελαιοφόρα με ασφάλιση κλαμπ P&I κρατούνται τώρα, ενώ επιτρέπεται η διέλευση πλοίων που καλύπτονται από ασφάλιση ρωσικής έκδοσης.

“Οι σύλλογοι P&I δεν εκδίδουν πραγματικά επιστολές κάλυψης για μεμονωμένα ταξίδια, με φορτίο, πλοίο και προορισμό ταξιδιού – είναι συνήθως ένα έντυπο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που μεταφέρεται καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους – αλλά τώρα αυτό ζητούν οι Τούρκοι”, είπε ο Katona. “Ενώ οι Ρώσοι ασφαλιστές, για παράδειγμα η Ingosstrakh, δεν τους πειράζει να παρέχουν ατομικά πιστοποιητικά κάλυψης.”

Τα δεδομένα παρακολούθησης από τη Lloyd’s List δείχνουν ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο αργού στην περιοχή, το οποίο φόρτωσε στο ρωσικό λιμάνι του Novorossiysk και 12 άλλα που γέμισαν σε τερματικούς σταθμούς φόρτωσης ανοικτής θάλασσας που συνδέονται με τον αγωγό CPC, ο οποίος μεταφέρει κυρίως πετρέλαιο από το Καζακστάν και λίγο ρωσικό πετρέλαιο. 

Τα δεδομένα της Kpler έδειξαν επίσης ότι 12 από τα φορτωμένα δεξαμενόπλοια στην ουρά είχαν γεμίσει από τον αγωγό CPC.

Τα περισσότερα από τα πλοία που κρατούνται επί του παρόντος είναι είτε δεξαμενόπλοια του Σουέζ, τα οποία μπορούν να χωρέσουν 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, είτε δεξαμενόπλοια Aframax, τα οποία μεταφέρουν περίπου 600.000 βαρέλια.

Ανάμιξη ελαίων

Οι όγκοι αποδίδονται στη Ρωσία και το Καζακστάν από τον αγωγό CPC σε σύστημα ποσοστώσεων, με κάθε φορτίο πετρελαίου να έχει το δικό του πιστοποιητικό προέλευσης, επομένως δεν υπάρχουν μπερδέματα. Η κυβέρνηση του Καζακστάν νωρίτερα αυτό το έτος διαπραγματεύτηκε με επιτυχία τη χορήγηση ρητής εξαίρεσης στο πετρέλαιό της από το ρωσικό εμπάργκο της ΕΕ, παρά το γεγονός ότι ο αγωγός CPC διέρχεται από τη Ρωσία.

«Είναι ευρέως κατανοητό ότι τα πλοία που φορτώνουν στη συγκεκριμένη περιοχή μεταφέρουν πετρέλαιο από το Καζακστάν – το γεγονός ότι όλα καθυστερούν… είναι περίεργο, γιατί δεν πρέπει να εμπλακούν σε αυτό», δήλωσε η Michelle Wiese Bockmann, συντάκτρια αγορών και αναλυτής. στη Lloyd’s List.

“Είτε έχουν ένα πολύ άσχημο διοικητικό πρόβλημα, είτε οι τουρκικές αρχές παίζουν σκληρά”, είπε. «Έχει γίνει πολύ πρόβλημα… κανένα δεξαμενόπλοιο αργού δεν έχει περάσει».

Νωρίτερα αυτό το έτος, διπλωμάτες της ΕΕ έθεσαν την πιθανότητα το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο να επιδιώξει να περάσει από το εμπάργκο της ΕΕ χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά προέλευσης από το Καζακστάν.

Η Μπρέντα Σάφερ, ανώτερη συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου και καθηγήτρια ενέργειας στη Ναυτική Μεταπτυχιακή Σχολή των ΗΠΑ, είπε ότι η Τουρκία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στο θέμα των πιθανών παραβιάσεων των κυρώσεων τα τελευταία χρόνια.

«Δεδομένου ότι το πετρέλαιο προέλευσης Καζακστάν θα προμηθεύεται κυρίως στην αγορά της ΕΕ, τα φορτία του υπόκεινται σε ειδικό έλεγχο», δήλωσε ο Shaffer.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Καζακστάν αναφέρεται ότι το ασφαλιστικό ζήτημα «ξεκαθαρίζεται».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την επίλυση του ζητήματος.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά με την τουρκική κυβέρνηση και τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές βιομηχανίες για να αποσαφηνίσουν την εφαρμογή του ανώτατου ορίου της τιμής του πετρελαίου και να καταλήξουν σε λύση».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η συμφωνία για το ανώτατο όριο τιμών παρέχει μια ασφαλιστική εξαίρεση για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως πετρελαιοκηλίδες, επομένως «δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύεται στα πλοία η πρόσβαση στο Στενό του Βοσπόρου για λόγους περιβάλλοντος ή υγείας και ασφάλειας».

Ο Ανδρέας Οικονόμου, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος πετρελαίου στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε εάν η αναστολή θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές. η τιμή αναφοράς του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε σχεδόν κατά 10% τις τελευταίες πέντε ημέρες σε περίπου 78 δολάρια το βαρέλι.

Ο Katona είπε ότι το ρωσικό αργό στη Μαύρη Θάλασσα παραδίδεται ως επί το πλείστον στη Βουλγαρία, η οποία έχει εξαίρεση ενός έτους από την απαγόρευση της ΕΕ, και όχι μέσω των στενών, επομένως η Μόσχα δεν φέρει το κύριο βάρος του τρέχοντος φραγμού.

«Ο πόνος γίνεται αισθητός αλλού», είπε ο Katona, προσθέτοντας: «Τελικά τώρα δεν είναι ένα πρόβλημα της Ρωσίας, αλλά ένα δυτικό πρόβλημα, επειδή επηρεάζει τη Chevron, την Eni, την Total και όλες τις άλλες εταιρείες που εμπλέκονται στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις έναντι στο Καζακστάν και είναι μέτοχοι στον αγωγό CPC ή εμπορεύονται και πωλούν πετρέλαιο Καζακστάν.”

Πηγή: politico

Exit mobile version