Πιερρακάκης: Πώς θα λειτουργεί η «κάρτα ελευθερίας» για νέους 18-25 ετών

Στην κάρτα ελευθερίας που θα διατίθεται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των νέων από 18-25 ετών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστούν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στην κυβερνητική παρουσίαση των μέτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

H κάρτα θα λέγεται freedom pass. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για χρεωστική ψηφιακή κάρτα αξίας 150 ευρώ, η οποία θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού. Η «κάρτα ελευθερίας» θα είναι διαθέσιμη πριν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 έως 2003, που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ή πρόκειται να εμβολιαστούν.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, θα χρησιμοποιείται για αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπόριου, e shops, αλλά και σε όλες τις συναλλαγές με POS, ενώ θα είναι στοχευμένη και θα αφορά σε συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως αεροπορικές, ακτοπλοϊκές μεταφορές, ενοικίαση οχημάτων, καταλύματα, κάμπινγκ, ταξιδιωτικά γραφεία, μουσειακοί χώροι κ.ά.

Η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms, είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

«Ενθαρρύνουμε τους νέους να ταξιδέψουν και να παρακολουθήσουν πολιτιστικές δραστηριότητες» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Μητσοτάκης:

Ύστερα από 16 μήνες αναμέτρησης με τον κορωνοϊό, η χώρα δείχνει να κερδίζει τη μάχη, μένοντας πάντα σε επιφυλακή. «Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στήριξε το ΕΣΥ, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, με ένα πολύπλευρο πρόγραμμα ύψους 40 δισ. ευρώ. Έχει έλθει η ώρα η πολιτεία να επιβραβεύσει μία ηλικιακή ομάδα που επλήγη από τον κορωνοϊό, τους νέους 18 – 25 ετών» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι, οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Προκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δέλτα. Είναι οι νέοι, λοιπόν, που έχουν την δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό πατώντας γκάζι, προκειμένου να φτάσουμε στο 70, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους» τόνισε.

«Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο» είπε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός.

Και στη δεύτερη τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «για πρώτη φορά έχουμε σημαντικό αριθμό διαθέσιμων ραντεβού με οποιοδήποτε εμβόλιο». Ζήτησε δε από τους νέους «να αδράξουν την ευκαιρία και να κλείσουν άμεσα το ραντεβού τους. Να αξιοποιήσουν το freedom pass, γνωρίζοντας ότι το Κράτος στέκεται δίπλα τους και τους ευχαριστεί».

«Όπως μου έχουν πει και άλλοι, δεν είχατε έως τώρα κάποιο οικονομικό όφελος» συνέχισε και κατέληξε: «Ένα μικρό ευχαριστώ από την ελληνική Πολιτεία, με μόνη υποχρέωση να κάνετε αυτό που ούτως ή άλλως θα κάνατε, δηλαδή να πάτε να εμβολιαστείτε, ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους».

document

Exit mobile version