Παραιτήθηκε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Ιωάννου! «Ομολογώ ότι οι πιέσεις ήταν αρκετές». (Συνέντευξη)

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέλαβε υπουργός Υγείας της νέας κυβέρνησης Αναστασιάδη (2η θητεία) τον Μάρτιο του 2018 με κύρια αποστολή την εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας (ΓεΣΥ) και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι ο κ. Ιωάννου αποφάσισε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα και σε αυτήν την τελευταία συνέντευξή του που παραχωρεί στον Τύπο ως υπουργός Υγείας εξηγεί ο ίδιος το γιατί:

«Συμπλήρωσα τρία και πλέον χρόνια παραμονής στο υπουργείο, το οποίο ανέλαβα με όρο εντολής τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης για πλήρη υλοποίηση και των δύο φάσεων του ΓεΣΥ, χωρίς παρεκκλίσεις και αλλοιώσεις, όπως αυτό είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή τον Ιούνιο του 2017, και παράλληλα την έμμεση στήριξη του νεοσύστατου τότε ΟΚΥπΥ, ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να προετοιμαστούν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωνόταν με την ενοποίηση του συστήματος υγείας. Αυτή ήταν η μεγάλη πρόκληση για εμένα να εμπλακώ στην ενεργό πολιτική, αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπηρετήσω την πατρίδα μου αναλαμβάνοντας υπουργικό αξίωμα».

Παράλληλα με τους πιο πάνω στόχους, συνέχισε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, η πατρίδα μας στην πορεία βρέθηκε αντιμέτωπη να διαχειριστεί μια πρωτοφανή πανδημία και το Υπουργείο Υγείας κλήθηκε με τις πολιτικές και τους χειρισμούς του να προασπιστεί τη δημόσια υγεία. «Έχοντας κάνει τον απολογισμό μου γι’ αυτά τα χρόνια υπηρεσίας στο πηδάλιο του Υπουργείου Υγείας, και έχοντας ολοκληρώσει τους στόχους που είχαν τεθεί, δηλαδή την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση, νιώθω ότι έχω ολοκληρώσει και τον δικό μου κύκλο ως υπουργός Υγείας», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλώντας στον «Π».

ΓεΣΥ – πανδημία

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα / επιτυχία στο Υπουργείο Υγείας και ποια τη μεγαλύτερή σας αστοχία / αποτυχία;
Είναι δύσκολο για εμένα να αποτιμώ τη δουλειά μου αλλά θα σας απαντήσω λέγοντας ότι η έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ σίγουρα ήταν ορόσημο για την υπουργική μου θητεία. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι το ΓεΣΥ θα γίνει πραγματικότητα. Υπήρχε μερίδα ατόμων που μέχρι και την υστάτη διέδιδαν πως το ΓεΣΥ θα ήταν ακόμη ένας νόμος που θα έμενε στα συρτάρια. Θυμούμαι ότι μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ κάποιοι ακόμα μιλούσαν ή και προσπαθούσαν για επίτευξη αναβολής της έναρξης του ΓεΣΥ ή κινδυνολογούσαν για κατάρρευσή του. Σήμερα, κάποιος μπορεί να πει ότι τα καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες, το αγκάλιασε ο κόσμος αλλά και η  πλειονότητα των παρόχων, και το ΓεΣΥ μετρά ήδη δύο χρόνια λειτουργίας. Το ΓεΣΥ βελτιώνεται, αναβαθμίζεται και είναι το δώρο που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Αποτιμώντας τη θητεία μου, ασφαλώς δεν μπορώ να μην αναφερθώ στη διαχείριση της πανδημίας, η οποία, με βάση τα αποτελέσματα, κρίνεται αποτελεσματική. Αποτυχία ή ατυχία θα μπορούσε να πει κάποιος το γεγονός ότι όλες μας οι δυνάμεις επικεντρώθηκαν τους τελευταίους 16 μήνες στη διαχείριση της πανδημίας, ως εκ τούτου κάποιες δράσεις που θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Τα δύσκολα του Δημοσίου

Πώς ήταν η μετάβαση ενός τεχνοκράτη από τον ιδιωτικό στον κρατικό/δημόσιο τομέα; Τα βρήκατε σκούρα;
Είναι δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι, άλλοι ρυθμοί, άλλη νοοτροπία, διαφορετική κουλτούρα. Ακόμη και για το πιο απλό πράγμα στο Δημόσιο απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες, που στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν. Χάνεται ζωτικός χρόνος και μαζί πολλές φορές χάνεται και η ουσία. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά και είναι σχεδόν καθημερινά.

«Θυμούμαι ότι μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ κάποιοι ακόμα μιλούσαν ή και προσπαθούσαν για επίτευξη αναβολής της έναρξης του ΓεΣΥ ή κινδυνολογούσαν για κατάρρευσή του. Σήμερα, κάποιος μπορεί να πει ότι τα καταφέραμε μέσα από πολλές δυσκολίες»

«Έκοβε και έραβε»

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που είχατε να αντιμετωπίσετε σε σχέση με τις νοοτροπίες / πρακτικές του Δημοσίου;
Δυστυχώς, πολλές φορές υπάρχει τόση ευθυνοφοβία σε βαθμό που υπηρετείται η διαδικασία και χάνεται η ουσία ενός ζητήματος. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας έπρεπε να είχαμε γρήγορα αντανακλαστικά και να υλοποιούνται αμέσως οι αποφάσεις, αφού ο εχθρός μας πέραν του ιού ήταν και ο χρόνος. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να αναλωνόμασταν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και να βλέπουμε τα κρούσματα και τις νοσηλείες να ανεβαίνουν, να κινδυνεύουν ανθρώπινές ζωές και να κρυβόμαστε πίσω από τη γραφειοκρατία. Σας θυμίζω χαρακτηριστικά ότι λέχθηκε ότι «ο υπουργός έκοβε και έραβε», αλλά εάν δεν υπήρχε η καθημερινή προσωπική μου εμπλοκή και να νιώθουν οι λειτουργοί την πολιτική στήριξη και πίεση, δεν θα μπορούσαν να δρουν τόσο άμεσα.

Κορωνοϊός και εκλογές

Κληθήκατε πολλές φορές μέσα στην πανδημία να αλλάξετε απόφαση για πολιτικούς λόγους; Σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα για προφύλαξη από την COVID-19.
Ομολογώ ότι οι πιέσεις ήταν αρκετές. Το γεγονός ότι συνέπεσε να διαχειριστούμε την πανδημία σε προεκλογική περίοδο μάς δυσκόλεψε περισσότερο, αφού κόμματα και οργανωμένα σύνολα ασκούσαν πιέσεις για χαλαρώσεις ή αλλαγή πολιτικής. Όμως κατηγορηματικά η απάντηση είναι όχι. Παραμείναμε συγκεντρωμένοι στον απώτερο στόχο που ήταν να διαφυλάξουμε ζωές και να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Ακόμα και με τη Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή, της οποίας τις θέσεις και την επιστημοσύνη της σεβόμουν, όταν συζητούσαμε για χαλαρώσεις είχα διαφοροποιηθεί και υιοθετήσαμε πιο αυστηρά μέτρα.

«Αισθάνομαι ήσυχος»

Αισθάνεστε ήσυχος σε σχέση με διαδικασίες μέσα στην πανδημία, π.χ. που αφορούν τα rapid tests; Αμφισβητήθηκαν οι διαδικασίες, ακούστηκαν διάφορα για το ποιοι κρύβονται πίσω από κάποιες εταιρείες (πίσω από εισαγωγείς / προμηθευτές).
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα rapid tests υπήρξαν το εργαλείο που μας βοήθησε στο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία. Είναι κάτι που άλλες χώρες προσπαθούν να κάνουν και δεν τα καταφέρνουν, λόγω βεβαίως και του μεγάλου πληθυσμού. Για το θέμα των διαδικασιών ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά. Άκουσα κι εγώ ότι είμαι μέτοχος σε εταιρεία εισαγωγής. Έχω απαντήσει πολλές φορές ότι τα θέματα προσφορών τα χειρίζεται αρμοδίως η γενική διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, η δρ Χριστίνα Γιαννάκη, η οποία είναι αυστηρή σε τέτοια ζητήματα. Απόδειξη τούτου οι καταγγελίες που έγιναν στην Αστυνομία σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπήρξε υπόνοια για απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Ο γενικός ελεγκτής έκανε ειδική έρευνα και δεν εντόπισε οτιδήποτε το μεμπτό. Η απάντησή μου στο ερώτημά σας είναι ναι, αισθάνομαι ήσυχος, πολύ ήσυχος.

«Ακόμη και για το πιο απλό πράγμα στο δημόσιο απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες, που στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν. Χάνεται ζωτικός χρόνος και μαζί πολλές φορές χάνεται και η ουσία»

Ρουσφέτι και ΓεΣΥ

Εμείς οι απ’ έξω βλέπουμε πολύ ρουσφέτι γύρω από το συγκεκριμένο υπουργείο. Μεσολαβούν πολιτικοί για φάρμακα, κρεβάτια, για να επιταχυνθούν διαδικασίες / αποφάσεις κ.λπ. Την είχατε / έχετε και εσείς αυτή την εικόνα; Τι έχετε κάνει για να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα;
Το θέμα που θίγετε αποτελούσε παθογένεια ως επί το πλείστον πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Με τα παλιό σύστημα υπήρχαν πολλά αιτήματα που έφθαναν στο γραφείο μου λόγω του απρόσωπου συστήματος που επικρατούσε και ο κόσμος αρκετές φορές, και δικαίως, ένιωθε την ανάγκη να χτυπήσει την πόρτα του υπουργού Υγείας για να διασφαλίσει ότι θα έχει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούται. Με το ΓεΣΥ έχουν ελαχιστοποιηθεί οι όποιες παρεμβάσεις, αφού ο κόσμος πλέον έχει ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και μπορεί να επιλέξει γιατρό, νοσηλευτήριο, κλινικό εργαστήριο ή φάρμακο, ανεξαρτήτως γνωριμιών ή εισοδηματικών κριτηρίων.

Έχετε αγγίξει καθόλου τη δομή του Υπουργείου Υγείας και τα διάφορα φέουδα / καπετανάτα του;
Η δομή του Υπουργείου Υγείας ήταν καθορισμένη με οργανογράμματα και οργανικές θέσεις. Δυστυχώς η πανδημία δεν μας επέτρεψε να δρομολογήσουμε την αναδιοργάνωση του υπουργείου. Αλλά δεν δίστασα, όταν κρίθηκε αναγκαίο και ειδικά στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, να προβώ σε εσωτερικές αλλαγές λειτουργών, δίνοντας την ευκαιρία σε πρόσωπα που είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη μου και είχαν αποδείξει ότι θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν καλύτερα.

Ταξίδι εμπειριών

Τι γεύση σας αφήνει η ανάμειξή σας με την πολιτική – από το πόστο του υπουργού; Το μετανιώσατε; Θα το ξανακάνατε (σε άλλο υπουργείο ενδεχομένως, σε άλλο πολιτειακό ή/και πολιτικό πόστο;)
Ομολογώ ότι όταν αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναλάβω υπουργικό αξίωμα γνώριζα ότι η πολιτική δεν είναι χώρος αγίων, όσο κι αν δεν είχα πλήρη γνώση του πώς λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Αποδέχθηκα την πρόταση με όρο εντολής την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ γνωρίζοντας ότι θα εισέλθω σε έναν χώρο πολύ διαφορετικό από εκείνον που υπηρετούσα μέχρι τότε, δηλαδή τον κόσμο των επιχειρήσεων, της οικονομίας. Το γεγονός ότι μεγάλωσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που οραματίστηκε την εφαρμογή του ΓεΣΥ -και αναφέρομαι στον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος του δ.σ. του ΟΑΥ το 2001- με πείσμωνε περισσότερο. Ασφαλώς και δεν μετανιώνω, ήταν ένα ταξίδι εμπειριών. Αισθάνομαι ικανοποίηση, γιατί έφερα εις πέρας την κύρια αποστολή που μου ανέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο επιθυμώ να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά.

Θα παραμείνετε στην ενεργό πολιτική; Στο πολιτικό προσκήνιο; Πού θα βλέπατε τον εαυτό σας, την εμπειρία που αποκτήσατε στο υπουργείο, να αξιοποιείται;
Αυτή την ώρα δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου σε κάποιο άλλο πολιτικό πόστο. Εξάλλου δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Με ενδιαφέρει όμως η πολιτική, όπως ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη που γνοιάζεται για τη χώρα του, για το αύριο.

«Δυστυχώς, πολλές φορές υπάρχει τόση ευθυνοφοβία σε βαθμό που υπηρετείται η διαδικασία και χάνεται η ουσία ενός ζητήματος. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας [..] ο εχθρός μας πέραν του ιού ήταν και ο χρόνος»

Πώς θα αξιοποιήσετε το πολιτικό κεφάλαιο που έχετε κάνει ως υπουργός;
Σας λέω με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν μπήκα στην πολιτική για να επενδύσω για το μέλλον, δεν είχα ποτέ τέτοια πρόθεση.

Κέρδη / ζημιές

Τι κερδίσατε και τι χάσατε στα χρόνια της υπουργοποίησή σας; Η σούμα τι λέει; Κέρδη ή ζημιές περισσότερο;
Δεν είναι ζήτημα κέρδους ή ζημιάς. Είμαι ευγνώμων που υπηρέτησα τη χώρα μου και αισθάνομαι ικανοποίηση που έβαλα το δικό μου λιθαράκι στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ. Εργάστηκα με ανιδιοτέλεια και πολύ κόπο κάτω από δύσκολες συνθήκες, συνθήκες που μου στέρησαν την καθημερινή επαφή με την οικογένεια και πρωτίστως τα παιδιά μου. Παρ’ όλα αυτά, η κατανόηση και η στήριξή τους μού έδιναν δύναμη να συνεχίσω. Απ’ εκεί και πέρα, ο κόσμος θα κρίνει.

Άλλαξαν συμπεριφορές ανθρώπων προς το πρόσωπό σας λόγω της υπουργοποίησής σας; Χάσατε / κερδίσατε φίλους κ.λπ.; Αδικήσατε ανθρώπους; Για ποια πράγματα μετανιώνετε (περισσότερο σε διαπροσωπικές σχέσεις); Χρωστάτε συγγνώμες / απολογίες;
Φίλους δεν έχασα γιατί οι πραγματικοί φίλοι δεν χάνονται. Θέλω να πιστεύω ότι απέκτησα και νέους φίλους. Συνειδητά δεν αδίκησα κανέναν άνθρωπο, αναπόφευκτα όμως όταν είσαι σε εκτελεστικό αξίωμα παίρνεις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή, την επαγγελματική πορεία και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Μακάρι να υπήρχε μαγικός τρόπος να ικανοποιηθούν όλοι, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου πως πρόσφερα ό,τι καλύτερο μπορούσα.

Σας άφησε πικρίες αυτή η εμπειρία;
Κάτι που με ενοχλούσε είναι γιατί την ώρα που δίναμε μάχες, κυριολεκτικά, με έναν αόρατο εχθρό έπρεπε να βρισκόμαστε σε άμυνα και να απαντούμε για πράγματα αυτονόητα. Αυτό ήταν κουραστικό.

Τι συμβουλεύετε τον νέο υπουργό Υγείας να προσέξει; Τι να αποφύγει, πού να επικεντρωθεί;
Δεν έχω κάποια έτοιμη συνταγή. Θα τον βοηθήσει πολύ εάν μάθει να ζει με τις συνεχείς ανατροπές.

«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία είναι αλήθεια ότι προσκρούει σε πολλά προβλήματα, που έχουν τη ρίζα τους στις αντιδράσεις που προκαλεί κάθε μεγάλη αλλαγή»

«Δύσκολο να αλλάξουν νοοτροπίες δεκαετιών»

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από το ΓεΣΥ που έχουμε σήμερα, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρεί ότι φθάσαμε στο τέλος. «Το ΓεΣΥ είναι μια εξελικτική διαδικασία και θα πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς. Σήμερα βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία εμπλουτισμού των υπηρεσιών του», συμπλήρωσε. Αναφορικά με τις καταχρήσεις στο σύστημα, ο κ. Ιωάννου είπε τα εξής: «Το πρόβλημα των καταχρήσεων έχει εντοπιστεί και γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει τώρα που υπάρχουν και επαρκή ιστορικά δεδομένα από το μηχανογραφικό σύστημα να ενταχθούν πρωτόκολλα σε όλες τις διαδικασίες, να εντατικοποιηθεί ο διάλογος με την επιστημονική κοινότητα και να ενεργοποιηθούν επιμέρους επιτροπές. Στόχος, η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, γι’ αυτό και θα πρέπει το συντομότερο να καθοριστούν δείκτες απόδοσης ώστε μέρος της αποζημίωσης να στηρίζεται σε ποιοτικά κριτήρια. Η ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να διασφαλιστεί και να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες όπως η συνεργασία με το NICE, η αξιοποίηση των κονδυλίων του Σχέδιου Ανάκαμψης για τη θεσμοθέτηση του φορέα Κλινικής Τεκμηρίωσης και τις διαπιστεύσεις των νοσηλευτηρίων». Ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι το σύστημα έχει σφαιρικό προϋπολογισμό, που αποτελεί μια σημαντική δικλίδα ασφαλείας. «Όμως, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πλέον δεν χωράνε άλλοθι. Ο ΟΑΥ μέσα από διαδικασίες και πρωτόκολλα θα πρέπει να πατάξει την όποια κατάχρηση. Το σύστημα θα πρέπει να αποβάλει όσους παρόχους είδαν το ΓεΣΥ ευκαιριακά για να το εκμεταλλευτούν μέσα από καταχρήσεις και κακές πρακτικές. Σε αυτή την προσπάθεια μεγάλο ρόλο έχει και η συμπεριφορά των ασθενών», συμπλήρωσε.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια γιατί αποδυναμώνονται συνεχώς, γιατί οι ασθενείς δεν τα εμπιστεύονται και επιλέγουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ;
Δεν υιοθετώ την άποψη ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια αποδυναμώνονται συνεχώς. Αντιθέτως, ως κυβέρνηση δεν κάναμε εκπτώσεις στις δαπάνες της υγείας και τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε στηρίξει έμπρακτα τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενισχύοντάς τα με νέες θέσεις γραμματειακού, ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, αλλά και αυξημένα κονδύλια για ιατρικούς εξοπλισμούς και αναπτυξιακά έργα. Όσον αφορά δε το ερώτημα κατά πόσο τα εμπιστεύεται ή όχι ο κόσμος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ναι μεν έχει παρατηρηθεί μείωση στην επισκεψιμότητα, αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Ας θυμηθεί κάποιος ότι πριν το ΓεΣΥ το 70% του πληθυσμού ήταν δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, η οποία προσφερόταν μόνο από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Ως εκ τούτου, στον ιδιωτικό είχαν πρόσβαση μόνο όσοι διέθεταν την οικονομική δυνατότητα και οι υπόλοιποι εξυπηρετούνταν αναγκαστικά από τα δημόσια νοσηλευτήρια δημιουργώντας λίστες αναμονής, αφού ο δημόσιος τομέας με το 50% των κλινών καλείτο να εξυπηρετήσει το 70% του πληθυσμού. Από τον περασμένο Ιούνιο, ο ασθενής μέσω του ΓεΣΥ έχει επιλογή πρόσβασης. Στην ουσία κατεδαφίσαμε τον διαχωριστικό τοίχο που εμπόδιζε την ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Συνεπώς, η στροφή στον ιδιωτικό τομέα ήταν δικαιολογημένη, αφού πλέον ο ασθενής έχει το δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά αυτή ήταν και είναι αναμενόμενη λόγω και των λιστών αναμονής, όμως πιστεύω πως αυτό θα εξισορροπηθεί με την παρέλευση του χρόνου. Τα δημόσια νοσηλευτήρια διαθέτουν αξιόπιστες υποδομές και είναι στελεχωμένα με άρτιο προσωπικό. Προβλήματα ασφαλώς υπάρχουν αλλά η πρόοδος είναι μονόδρομος. Η μεγάλη πρόκληση γι’ αυτά είναι να συνεχίζουν να αναβαθμίζονται, ώστε να αναδείξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν ως ο μεγαλύτερος πάροχος στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του ΓεΣΥ. Είμαι σχεδόν βεβαίως ότι και με την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Πλάνου του ΟΚΥπΥ θα δούμε θετικές αλλαγές.

«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και πλέον δεν χωρούν άλλοθι. Ο ΟΑΥ μέσα από διαδικασίες και πρωτόκολλα θα πρέπει να πατάξει την όποια κατάχρηση»

Ευελιξία, ανεξαρτησία

Γιατί απέτυχε ο ΟΚΥπΥ; Μήπως ήταν λάθος η αρχική απόφαση για δημιουργία αυτής της δομής;
Διαφωνώ ότι απέτυχε ο ΟΚΥπΥ. Η δημιουργία αυτού του οργανισμού και η αποκοπή των δημόσιων νοσηλευτηρίων από την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Υγείας του παραχώρησε ευελιξία ως ανεξάρτητου οργανισμού, και ανάδειξε πόσο σωστή ήταν η απόφαση για αυτονόμηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του Δημοσίου και αποκοπή τους από τον ομφάλιο λώρο του Υπουργείου Υγείας. Και αυτό φάνηκε έντονα και στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν μπορώ να φανταστώ μέσα σε όλα που είχαμε να διαχειριστούμε κεντρικά ως Υπουργείο Υγείας να έπρεπε να διοικούμε και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία είναι αλήθεια ότι προσκρούει σε πολλά προβλήματα, που έχουν τη ρίζα τους στις αντιδράσεις που προκαλεί κάθε μεγάλη αλλαγή. Είναι δύσκολο να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές δεκαετιών. Οποιαδήποτε αλλαγή κουλτούρας θέλει χρόνο να αποδώσει και να έχει άμεσα απτά αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε επίπεδο στελέχωσης της κεντρικής διοίκησης του ΟΚΥπΥ, θα ήταν άδικο να μην αναφερθεί η επιτυχής ανταπόκριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στη διαχείριση της πανδημίας και στην άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που πρόσφεραν στους συνανθρώπους μας όλη αυτή την περίοδο, σε όσους νόσησαν από COVID-19.

«Δεν πρόλαβα…»

Τι δεν έχετε προλάβει να κάνετε, ποιο στόχο σας δεν καταφέρατε να επιτύχετε και γιατί;
Μεγάλο μου όραμα, το οποίο δυστυχώς δεν προχώρησε εξαιτίας των δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία, υπήρξε η δημιουργία του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο. Ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας που θα προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση και την καλύτερη δυνατή βοήθεια από την πρώιμη πρόληψη μέχρι τη θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα. Ένα άλλο θέμα που δεν προχώρησε όπως θα ήθελα ήταν η αναδιοργάνωση του Υπουργείου Υγείας ώστε να έχει αποτελεσματικότερο εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά τη μεταφορά των δημόσιων νοσηλευτηρίων υπό τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Πηγή: politis.com.cy

Exit mobile version