Ουισκόνσιν: Τζιπ «εισβάλει» σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση – 5 νεκροί, πάνω από 40 τραυματίες (Βίντεο)

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 40 τραυματίστηκαν όταν ένα SUV πέρασε με ταχύτητα σε μια χριστουγεννιάτικη παρέλαση στη μικρή πόλη Waukesha του Ουισκόνσιν, την Κυριακή, όργωνοντας δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά.

Πέντε κατηγορίες για ανθρωποκτονία θα αντιμετωπίσει ο οδηγός που κατηγορείται ότι εισέβαλε με τζιπ στη χριστουγεννιάτικη παρέλαση της πόλης Γουόκεσα, στο Ουισκόνσιν, σκορπώντας το θάνατο. Πρόκειται για τον 39χρονο ράπερ «MathBoi Fly», κατά κόσμον Ντάρελ Ε. Μπρουκς, όπως επιβεβαιώθηκε από τον αρχηγό της αστυνομίας της Γουόκεσα.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Waukesha, Dan Thompson, είπε στους δημοσιογράφους ότι ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση και ένα όχημα ανασύρθηκε μετά το περιστατικό στην πόλη περίπου 72.000 ανθρώπων, 20 μίλια (32 χιλιόμετρα) δυτικά του Milwaukee.

Η αστυνομία είπε ότι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ενδέχεται να αλλάξει.

Ο Τόμπσον είπε ότι δεν είναι σαφές εάν το περιστατικό ήταν τρομοκρατικής φύσης, αλλά ότι δεν υπήρχε περαιτέρω κίνδυνος και ότι η αστυνομία είχε άρει εντολή που προέτρεπε τους ανθρώπους να καταφύγουν.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο έδειξε ένα κόκκινο αθλητικό όχημα να οδηγεί με ταχύτητα δίπλα και μέσα στην παρέλαση, φαινόταν να σκύβει πάνω από δώδεκα άτομα πριν τα πλήθη τρέξουν από τα πεζοδρόμια για να προσφέρουν βοήθεια.

Ο Thompson είπε ότι ένας αστυνομικός πυροβόλησε το όχημα σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη σφαγή. Ένα άλλο βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει την αστυνομία να πυροβολεί κατά του οχήματος καθώς αυτό συνετρίβη μέσα από οδοφράγματα. Η αστυνομία δεν πίστευε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί από το όχημα, πρόσθεσε ο Thompson, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Η νοσοκόμα Jodi Singsime, 42 ετών, βρήκε καταφύγιο σε ένα κατάστημα με μέλη της οικογένειάς της πριν βγει έξω για να βοηθήσει τους τραυματίες.

«Άκουσα και είδα τους ανθρώπους να χτυπιούνται, αλλά αυτό που μπορούσες να κάνεις περισσότερο από το να βλέπεις είναι να ακούς, και ακριβώς αυτός ο ήχος ήταν τρελό», είπε.

Έπνιξε καθώς περιέγραψε ότι συναντούσε ένα μικρό αγόρι στο δρόμο:

“Ένιωσα τον λαιμό του να έχει σφυγμό και είχε έναν, αλλά τα μάτια του ήταν μόλις ανοιχτά και το πρόσωπό του – το μόνο που θυμάμαι είναι το γλυκό, αθώο πρόσωπό του ήταν μωβ. Δεν ήταν πραγματικά μαζί μας.”

Η Belen Santamaria, ο σύζυγός της και η τρίχρονη κόρη τους σχεδίαζαν να συμμετάσχουν στην παρέλαση με την καθολική εκκλησία τους. Αλλά η Santamaria, μια 39χρονη Μεξικανή εργάτης σε εργοστάσιο, ξύπνησε την Κυριακή με πόνο στην πλάτη, οπότε η οικογένεια παρακολούθησε την πομπή από το πεζοδρόμιο.

«Το SUV πέρασε ολοταχώς», είπε. «Τότε άρχισα να ακούω ανθρώπους να ουρλιάζουν».

Κρύφτηκε σε ένα εστιατόριο με την κόρη τους, ενώ ο σύζυγός της, ο 39χρονος ντελίβερι Jesus Ochoa, έτρεξε να προσπαθήσει να βοηθήσει τραυματίες. Είπε ότι άκουσε μέσω άλλων μελών της εκκλησίας τους ότι περίπου 10 μέλη της εκκλησίας, κυρίως Λατίνοι και ενήλικες και παιδιά, τραυματίστηκαν.

«Επρόκειτο να είμαι εκεί, περπατώντας», είπε η Σανταμαρία. «Το SUV θα μας είχε χτυπήσει και εμάς».

«Dancing Grannies»

Μια άλλη γυναίκα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Fox6 του Milwaukee ότι το SUV είχε χτυπήσει μια χορευτική ομάδα κοριτσιών μεταξύ 9 και 15 ετών. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε μικρές ομάδες να περιβάλλουν τραυματισμένα κορίτσια με λευκά πομπόν σκορπισμένα τριγύρω.

Ένας μάρτυρας είπε ότι ο οδηγός χτύπησε επίσης μια ομάδα «Γιαγιών που χορεύουν» και τουλάχιστον ένα άτομο αναποδογυρίζει το καπό του SUV, σύμφωνα με το WISN-TV του Milwaukee, θυγατρική του ABC.

«Παρακαλώ κρατήστε τις γιαγιάδες, όλους εκείνους τους τραυματίες και όλους όσους έγιναν μάρτυρες αυτού του φρικτού συμβάντος στις σκέψεις και τις προσευχές σας», ανέφεραν οι γιαγιάδες που χορεύουν στο Μιλγουόκι στη σελίδα τους στο Facebook.

Ένας άλλος μάρτυρας υπολόγισε ότι το SUV έκανε περίπου 40 mph (64 km/h) όταν έφτασε στην παρέλαση, είπε ο τηλεοπτικός σταθμός.

«Καθώς γυρνούσαμε ανάμεσα στα κτίρια… είδαμε ένα SUV σταυροδρόμι, απλώς βάλαμε το πεντάλ στο μέταλλο και απλώς ζουμάραμε με πλήρη ταχύτητα κατά μήκος της διαδρομής της παρέλασης. Και μετά ακούσαμε ένα δυνατό κρότο και απλώς εκκωφαντικές κραυγές και κραυγές από ανθρώπους που χτυπιούνται από το όχημα», είπε ο Angelito Tenorio, ένας δήμαρχος στο κοντινό West Allis, στο Milwaukee Journal Sentinel.

Η τοπική θυγατρική της CBS έδειξε αργότερα μια φωτογραφία στο Twitter με αυτό που φαινόταν να είναι το κόκκινο SUV που εμπλέκεται με το καπό του τσαλακωμένο και το μπροστινό φτερό κρεμασμένο, σταθμευμένο σε ένα δρόμο.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την «τραγική κατάσταση» και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ήταν σε επαφή με τις τοπικές αρχές για να προσφέρουν βοήθεια.

«Οι καρδιές μας είναι με τις οικογένειες και ολόκληρη την κοινότητα», είπε σε ανάρτησή της στο Twitter τη Δευτέρα.

Φωτογραφίες και βίντεο του Waukesha που κυκλοφορούν στο Twitter δείχνουν αυτοκίνητα της αστυνομίας και ασθενοφόρα να συνωστίζονται σε έναν δρόμο στολισμένο με χριστουγεννιάτικα φώτα στον απόηχο του συμβάντος, το οποίο συνέβη λίγο μετά τις 4:30 μ.μ. (2230 GMT). Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν ενάντια στο κρύο στριμωγμένοι στα πεζοδρόμια καθώς έπεφτε το σούρουπο.

Το νοσοκομείο Παίδων του Ουισκόνσιν είπε ότι είχε δεχτεί 15 ασθενείς έως τις 8 το βράδυ, χωρίς να έχει αναφερθεί θάνατος εκείνη τη στιγμή.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα για τις τάξεις 4Κ-12 και επιπλέον σύμβουλοι θα είναι διαθέσιμοι για τους μαθητές, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής των σχολείων.

Το 2015, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν στο Stillwater της Οκλαχόμα, όταν μια γυναίκα μπήκε με το αυτοκίνητο σε ένα πλήθος που παρακολουθούσε την παρέλαση επιστροφής για μια ομάδα ποδοσφαίρου.

Exit mobile version