Οι πόλεις εναντίον της Κυβέρνησης! Από Λάρισα και Πάτρα οι πρώτες αντιδράσεις. (φωτ. και βίντεο)

Λάρισα: Εργαζόμενοι ΠΓΝΛ κατά υποχρεωτικού εμβολιασμού: «Η Κυβέρνηση διχάζει – Προσπαθεί να καλύψει ελλείψεις και λάθη»

Την αντίθεσή τους με την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό εξέφρασαν το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με διαμαρτυρία στην είσοδο, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα ΠΓΝΛ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Λαρίσης από το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων άσκησε κριτική κατά της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας τα εξής:

Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στην 5η ΥΠΕ

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα ΠΓΝΛ κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την σημερινή κινητοποίηση επισημάνθηκαν τα εξής:

«Σήμερα Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 και ώρα 10:00πμ μπροστά στην είσοδο του Νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΠΓΝΛ, για την απόφαση της Κυβέρνησης, να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να  διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα απέναντι στην εκτροπή της κυβέρνησης για να θέσει σε διαθεσιμότητα ή αργία  όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τέτοιου είδος αποφάσεις  θυμίζουν  καταστάσεις του παρελθόντος, γίνονται  για να καλύψουν τα λάθη τους αλλά και την ανικανότητά τους στην διαχείριση της πανδημίας.

Οι υγειονομικοί του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας υποστήριξαν ότι κατέβαλαν όλο αυτό το διάστημα υπερπροσπάθεια για να σταθεί όρθιο το  Σύστημα Υγείας. Ρίσκαραν για πολλούς μήνες την ίδια τους την ζωή. Ήξεραν ότι θα τους ξεχάσουν. Αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δημιουργούν επανειλημμένα με τις αποφάσεις τους  διαχωρισμούς ανάμεσα στο προσωπικό.

Την ίδια ώρα δεν έχουν επιλύσει κανένα από τα εργασιακά τους αιτήματα (Επίδομα, ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων, πληρωμή δεδουλευμένων).

Οι Υγειονομικοί έχουν αποδείξει την ευθύνη που τους διακατέχει, είναι από τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν   υψηλό  ποσοστό  εμβολιασμού, εάν συνυπολογισθούν και όσοι συνάδελφοι διαθέτουν φυσική ανοσία . Ζητούν  σεβασμό στην απόφασή τους να κρίνουν οι ίδιοι αν θα κάνουν το εμβόλιο και  σε ποιο χρόνο θα εμβολιαστούν όσοι αποφασίσουν να κάνουν το εμβόλιο,  χωρίς να απειλούνται με διαθεσιμότητα ή αργία.

Αν υλοποιήσουν τις πειθαρχικές κυρώσεις τον Σεπτέμβρη με την κορύφωση του 4ο κύματος της πανδημίας θα  υπάρξει έλλειψη έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού λόγω μη εμβολιασμού. Δεν υπάρχει περίπτωση αναπλήρωσης αυτών των υπαλλήλων με έκτακτο προσωπικό λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και βέβαια όσοι βρεθούν δεν θα διαθέτουν την ανάλογη  εμπειρία.

Εμβολιασμένοι ή μη οι συνάδελφοι  τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς.
Ναι στον εμβολιασμό.
Όχι στην υποχρεωτικότητα.

Μετά το πέρας της διαμαρτυρίας συστάθηκε μία επιτροπή αγώνα για να οργανώσει τις επόμενες ημέρες τους συναδέλφους που απειλούνται με αναστολή τις επόμενες κινήσεις, τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε αγωνιστικό. Ήδη αποφάσισαν για την ερχόμενη Πέμπτη παράσταση διαμαρτυρίας στην 5η ΥΠΕ ελπίζοντας ότι θα είναι μαζί τους και το ΓΝ Λάρισας για να γιγαντώσει η προσπάθεια αναχαίτισης αυτής της Υγειονομικής Εκτροπής όπως την χαρακτηρίζουν οι ίδιοι.

Η επιτροπή αγώνα επισκέφθηκε και τον διοικητή το νοσοκομείου κ. Κατσικονούρη ο οποίος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους αναγνωρίζοντας τον αγώνα που έδωσαν όλο αυτό το διάστημα απέναντι στον ιό, παρόλα αυτά δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί δεν έχει εικόνα ακόμα τι μέλλει γενέσθαι αφού όλα είναι ρευστά. Τους υποσχέθηκε, τέλος, όλα όσα του είπαν οι εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα να τα μεταβιβάσει στο Υπουργείο».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η συνταξιούχος βιοχημικός Μαριάννα Ευαγγέλου, η οποία επισήμανε τα εξής:

Βιοχημικός Μαριάννα Ευαγγέλου

Κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Ακόμη ένα κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης, απευθύνει προς τους Πατρινούς, το Εργατικό Κέντρο Πάτραςδιεκδικώντας για άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και διοργανώνοντας συγκέντρωση την Πέμπτη το απόγευμα.

Το κάλεσμα

Η επέλαση της πανδημίας και η έκρηξη του 4ου κύματος με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά ήταν μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση που έχει ως βασική αιτία την συνεχή αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και το ξήλωμα των πρωτοκόλλων υγείας στις μεταφορές, στον τουρισμό, στον επισιτισμό και αλλού με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.

Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε κανένα αίτημα της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας, των σωματείων των Νοσοκομείων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας,  αλλά και άλλων σωματείων που διεκδικούσαν άμεση ενίσχυση των δομών υγείας της περιοχής μας. Η κυβέρνηση και η 6η ΥΠΕ συνεχίζουν να αδιαφορούν, δεν απάντησαν καν στην Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή που υπέγραψαν 86 σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Πάτρας με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και ζητούσαν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η κατάσταση παραμένει τραγική! Τα τέσσερα νοσοκομεία του Νομού μας δουλεύουν στο κόκκινο, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε εμβολιαστικά κέντρα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση  σχεδιάζει νέες συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας. Ταυτόχρονα, τα Κέντρα Υγείας της Πάτρας με μετακινήσεις προσωπικού και γιατρών από τις ΤΟΜΥ προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχέδιο εμβολιασμού με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται άλλα περιστατικά και χιλιάδες ραντεβού να έχουν ακυρωθεί.

Για δυο χρόνια, σχεδόν, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν. Το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης έχει δημιουργήσει σοβαρά μαθησιακά και άλλα προβλήματα στους μαθητές. Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, με αποτέλεσμα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο να γίνει με ακόμα χειρότερους όρους.

Η κυβέρνηση πίσω από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την «ατομική ευθύνη» κρύβει τις δικές της ευθύνες

Είναι υποκριτικό να συνεχίζει να μιλά η κυβέρνηση για την ατομική ευθύνη του λαού μας, τη στιγμή που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και συνολικά της προστασίας του λαού, κανένα μέτρο επιστημονικής ενημέρωσης και άμεσης διάθεσης όλων των ασφαλών εμβολίων.

Σήμερα, οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού πρέπει να αναζητηθούν στις κυβερνητικές ελλείψεις και παλινωδίες γύρω από τα αναγκαία μέτρα προστασίας, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις λογικές της «ανταποδοτικότητας» που καλλιέργησε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική – κρατική ευθύνη.

Την ίδια στιγμή η πολιτική της κυβέρνησης στρώνει το έδαφος στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, αφού σε πολλές μεγάλες επιχειρήσεις οι εργοδότες απειλούν με μηνύσεις και με απολύσεις όσους εργαζόμενους δεν εμβολιάζονται και δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ, τα οποία καλούν τους εργαζόμενους να τα πληρώσουν από την τσέπη τους. Επιδιώκουν με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους να πετάξουν εκτός εργασίας χιλιάδες εργαζόμενους.

Δε μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό τον διαχωρισμό ως πρόσχημα για νέες απολύσεις. Οι χιλιάδες απολύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που βγαίνουν από το καθεστώς της αναστολής και μπαίνουν απευθείας στις λίστες του ΟΑΕΔ, επιβεβαιώνουν την επιθετικότητα κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους.

Καλούμε όλα τα σωματεία της Πάτρας και τους άλλους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά μέτρα προστασίας. Να πρωτοστατήσουν ταυτόχρονα στην ενημέρωση για να προστατευτεί η υγεία του εργαζόμενου λάου, να ξεπεράσει καχυποψίες και διλλήματα και να εμβολιαστεί, να τηρήσει τα μετρά προστασίας.

Διεκδικούμε:

  1. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό στα τρία νοσοκομεία της πόλης μας. Ενίσχυση όλων των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ της πόλης μας με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν και σαν εμβολιαστικά κέντρα.
  1. Να επαναλειτουργήσει ΑΜΕΣΑ το Νοσοκομείο «Νοσημάτων Θώρακος» με λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα και μονάδες ΜΕΘ. Να επανδρωθεί με μόνιμο και πλήρους απασχόλησης εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να αποτελέσει σήμερα νοσοκομείο αναφοράς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  2. Άμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής με βάση και τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
  3. Να επιταχθεί άμεσα το ιδιωτικό Θεραπευτήριο «ΟΛΥΜΠΙΟΝ» και τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα του Νομού και ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και του εμβολιασμού.
  1. Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζομένους με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  2. Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
Exit mobile version