Αμερικανός στρατηγός ΜακΚένζι: Η υποστήριξη των ΗΠΑ στους SDF θα συνεχιστεί

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον διοικητή των SDF Abdi, ο Αμερικανός στρατηγός McKenzie δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο SDF θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Medya News Exclusive

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο στρατηγός Kenneth McKenzie, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, πραγματοποίησε ειδική επίσκεψη στη Βορειοανατολική Συρία.

Ο στρατηγός ΜακΚένζι πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση με τον Μαζλούμ Αμπντί, Γενικό Διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ σχετικά με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) και τις επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν η περιοχή.

Η συνεργασία και η υποστήριξη των ΗΠΑ με το SDF θα συνεχιστεί, είπε ο McKenzie στον Abdi, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Medya News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο McKenzie είπε ότι το SDF και ο αφγανικός στρατός δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση καθώς το SDF έχει οργανωθεί αποτελεσματικά και είναι σε θέση να αντισταθεί σε κάθε μορφή επίθεσης, ανέφεραν οι πηγές στο Medya News.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε την άποψή του ότι η πολιτική δομή και το περιβάλλον στη Βόρεια και Ανατολική Συρία έχει επίσης τη δική της οργάνωση και δυναμική που δεν θα μπορούσε να αξιολογηθεί στο ίδιο πλαίσιο με το Αφγανιστάν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη ΒΑ Συρία καθώς το ISIS παραμένει απειλή

Στη συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» διαπιστώθηκε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στη ΒΑ Συρία για να συνεχίσουν την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και των SDF στον αγώνα κατά του ISIS, καθώς το ISIS παραμένει πραγματική απειλή και κίνδυνος.

Οι διοικητές μοιράστηκαν πληροφορίες ότι το ISIS εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργό στο Ιράκ και τη Συρία, ειδικά στα επιδόρπια γύρω από το Deir Ezzor, όπου αναφέρονται ότι στρατολογούν ορφανά παιδιά στις τάξεις τους.

Μεταφέρθηκε επίσης ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στη ΒΑ Συρία, ώστε να μην πέσουν στα χέρια του ISIS που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο για έσοδα.

Αναφέρθηκε επίσης σαφώς ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν επίσης με προσπάθειες ανοικοδόμησης και θα συμμετάσχουν πλήρως σε μια σειρά έργων ήδη, με περισσότερα προγραμματισμένα.

Διαβεβαίωση για την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της AANES

Η αμερικανική αντιπροσωπεία ήθελε επίσης να διαβεβαιώσει τον διοικητή των SDF, στρατηγό Αμπντί ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό, τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η AANES θα εκπροσωπηθεί σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Συρίας.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους συνεργασία με τις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών (YPJ) υπό τον Πρόεδρο Ομπάμα κατά την πολιορκία του Κομπάνι από το ISIS το 2014.

Δούλεψαν παρέχοντας στενή αεροπορική υποστήριξη στις κουρδικές δυνάμεις για να αποκρούσουν το ISIS και στη συνέχεια, με τις νεοδιοργανωμένες και μετονομαζόμενες Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, έκαναν την απομάκρυνση του ISIS από το προπύργιο του στη Ράκα και συνεργάστηκαν με τις κουρδικές δυνάμεις των SDF στην ενδεχόμενη στρατιωτική ήττα του ISIS στο χωριό Baghuz, Deir Ezzor.

Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αποσύροντας τα αμερικανικά στρατεύματα, άνοιξε αμφιλεγόμενα το δρόμο για την Τουρκία να ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, σε αυτό που πολλοί πολιτικοί σχολιαστές θεώρησαν ως «εγκατάλειψη» των πολύ συμμαχικών δυνάμεων είχε συνεργαστεί για να νικήσει στρατιωτικά το ISIS σε περιοχές όπως το Κομπάνι, η Μανμπίτζ, η Ράκα και η Ντέιρ Εζόρ.

Ο New Yorker είχε αναφέρει τότε ότι «η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε 354–60 για να καταδικάσει την αποχώρηση. Στο γήπεδο της Γερουσίας, ο Μιτ Ρόμνεϊ, Ρεπουμπλικανός της Γιούτα, επέπληξε τον Πρόεδρο επειδή άφησε «μια κηλίδα αίματος στα χρονικά της αμερικανικής ιστορίας».

Ωστόσο, υπό τη νέα αμερικανική διοίκηση του προέδρου Μπάιντεν, οι ΗΠΑ ενώ επισήμως δήλωσαν ότι «επανεξετάζουν» την κατάσταση, με περίπου 900 Αμερικανούς στρατιώτες να βρίσκονται ακόμη στη Βορειοανατολική Συρία, φαίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εταίρους στον αγώνα κατά του ISIS σύντομα.

Πηγή: medyanews.net

Exit mobile version